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15.2 General

Q1.Why does it matter whether or not we fall within the scope of the PSRs
2017?

Broadly, when you provide payment services, as a regular occupation or
business activity

, in the UK and these services do not fall within an exclusion or exemption,
you must be:
(a) an authorised payment institution; or
(b) (c) a small payment institution; or
• a registered account information services provider; or
(d) a credit institution (with a Part 4A permission to accept deposits); or
(e) an electronic money institution; or
(f) the Post Office Limited, Bank of England or government departments

and local authorities; or
(g) an exempt person (that is a credit union, municipal bank and the

National Savings Bank)

(h) Unless you are one of the above (or acting as an agent – see ■ PERG 15.4),
subject to transitional provisions you risk committing a criminal offence
under regulation 138.

Q2. Is there anything else we should be reading?

The Q&As complement, and should be read in conjunction with, the PSRs
2017. The FCA provides guidance on its regulatory approach under the PSRs
2017 in its Approach Document.

Q3. How much can we rely on these Q&As?

The answers given in these Q&As represent the FCA's views but the
interpretation of financial services legislation is ultimately a matter for the
courts. How the scope of the PSRs 2017 affects the regulatory position of any
particular person will depend on his individual circumstances. If you have
doubts about your position after reading these Q&As, you may wish to seek
legal advice. The Q&As do not purport to be exhaustive and are not a
substitute for reading the relevant legislation. In addition to FCA guidance,
some PSD2 provisions (from which the PSRs 2017 are derived) may be the
subject of guidance or communications by the European Commission or the
European Banking Authority.

Q4. We are a UK firm not authorised under FSMA providing payment
services to our clients, as a regular business activity. Are we required to be
authorised or registered under the regulations?

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/8/2009-11-01
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Yes, unless the exclusions or exemptions in the regulations apply to you or
you are an electronic money institution, the Post Office Limited or an agent
of a credit institution or electronic money institution. If this is not the case,
you need to be:

• authorised by the FCA as an authorised payment institution; or
• registered as a small payment institution; or
• registered as an account information services provider; or
• registered as an agent of an authorised payment institution or a small

payment institution.

Q5. As a payment institution rather than a credit institution, are we right in
thinking that our maintenance of payment accounts does not amount to
accepting deposits?

Yes, articles 9AB and 9L of the Regulated Activities Order provide that funds
received by payment institutions from payment services users with a view to
the provision of payment services shall constitute neither deposits nor
electronic money.

As a payment institution, any payment accounts you hold must only be used
in relation to payment transactions (see regulation 33 of the PSRs 2017). A
"payment transaction" for these purposes is defined in regulation 2 of the
PSRs 2017 as meaning "an act, initiated by the payer or payee, of placing,
transferring or withdrawing funds, irrespective of any underlying obligations
between the payer and payee". Our view is that this means that a payment
institution cannot hold funds for a payment service user unless accompanied
by a payment order for onward transfer (whether to be executed
immediately or on a future date). Funds cannot be held indefinitely. They
should not be held for longer than is necessary for operational and technical
reasons.

The fact that a payment account operated by a payment institution can only
be used for payment transactions distinguishes it from a deposit. A deposit
can nevertheless be a form of payment account (for example a bank current
account is both a deposit and a payment account). For guidance on what
constitutes a deposit for the purposes of the regulated activity of "accepting
deposits" and guidance on the regulated activity itself, see ■ PERG 2.6.2 G to
■ 2.6.4 G and ■ PERG 2.7.2 G.

A payment institution is not prohibited from paying interest on a payment
account but such interest cannot be paid from funds received from
customers. More generally, if a payment institution were to offer savings
facilities to its customers in the accounts it provides, in our view it would be
holding funds not simply in relation to payment transactions and so would
be in breach of regulation 33.

Q6. We are a credit card company and a payment institution. We are not a
bank. Sometimes our customers will have a positive balance on their
account because they have accidentally overpaid or because of refunds.
Would this put us in breach of the requirement in regulation 33 that
payment accounts held by payment institutions may be used only in relation
to payment transactions?

No. In our view, this does not amount to a breach of regulation 33 and nor
does the handling of credit balances in the circumstances constitute the
activity of accepting deposits.

https://www.legislation.gov.uk/uksi/2001/544/article/9AB/2009-11-01
https://www.legislation.gov.uk/uksi/2001/544/article/9L/2009-11-01
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Q7. We are a credit institution. Do the PSRs 2017 apply to us?

Yes. If you are a credit institution, you will be subject to the conduct of
business requirements in the PSRs 2017 to the extent that you provide
payment services. The authorisation process applying to credit institutions
remains that imposed by Part 4A of the Act. Authorised credit institutions
will do not though need to apply for a separate Part 4A permission, in order
to provide payment services. In other words, if a UK credit institution has a
Part IV permission to carry on the regulated activity of accepting deposits, it
will not need to be separately authorised to provide payment services in the
UK. However, credit institutions intending to provide account information
services or payment initiation services should have regard to the notification
requirements in ■ SUP 15.8. The UK branch of a non-UK credit institution with
a Part 4A permission to accept deposits is also authorised to provide payment
services in the UK.

Q8.We are an electronic money institution. Do the PSRs 2017 apply to us?

Yes. If you are an electronic money institution, you will be subject to the
conduct of business requirements in thePSRs 2017. If you are a credit
institution, a credit union or a municipal bank, issuing electronic money is a
regulated activity and you will require permission under the Act (see
■ PERG 2.6.4A). The authorisation and registration requirements for any other
person intending to issue electronic money are governed by the Electronic
Money Regulations (see ■ PERG 3A for guidance on the scope of the
Electronic Money Regulations). If you are an authorised or small electronic
money institution, the PSRs 2017 introduce a transitional provision into the
Electronic Money Regulations which affects your right to continue to provide
services in the UK after 12 July 2018 – see ■ PERG 3A.7.

Q9. If we provide payment services to our clients, will we always require
authorisation or registration under the regulations?

Not necessarily; you will only be providing payment services, for the purpose
of the regulations, when you carry on one or more of the activities in
■ PERG 15 Annex 2:

• as a regular occupation or business activity; and
• these are not excluded or exempt activities (see ■ PERG 15.5 Negative

scope/exclusions).

Simply because you provide payment services as part of your business does
not mean that you require authorisation or registration. You have to be
providing payment services, themselves, as a regular occupation or business
to fall within the scope of the regulations (see definition of "payment
services" in regulation 2(1)). In our view this means that the services must be
provided as a regular occupation or business activity in their own right and
not merely as ancillary to another business activity. Accordingly, we would
not generally expect the following to be providing payment services as a
regular occupation or business activity:
• solicitors or broker dealers, merely through operating their client

accounts in connection with their main professional activities;
• letting agents, handling tenants’ deposits or rent payments in connection

with the letting of a property by them;
• debt management companies, receiving funds from and making

repayments for a customer as part of a debt management plan being
administered for that customer;

https://www.legislation.gov.uk/uksi/2011/99/2018-01-13
https://www.legislation.gov.uk/uksi/2011/99/2018-01-13
https://www.legislation.gov.uk/uksi/2011/99/2018-01-13
https://www.legislation.gov.uk/uksi/2011/99/2018-01-13
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• individuals initiating payments and dealing with payment account
information for another person under a power of attorney they have
entered into in a personal capacity, for example for a family member;
and

• operators of loan or investment based crowd funding platforms
transferring funds between participants as part of that activity.

The fact that a service is provided as part of a package with other services
does not, however, necessarily make it ancillary to those services – the
question is whether that service is, on the facts, itself carried on as a regular
occupation or business activity.

Q10. [deleted]

Q11.Is it possible to be both an authorised person under FSMA and the
agent of an authorised payment institution, a small payment institution or a
registered account information provider?

Yes. There is nothing in the PSRs 2017 or the Act (for example section 39)
which prevents a person from being both an authorised person and the
agent of an authorised payment institution or a small payment institution or
a registered account information provider.

Q11A.Is it possible to be both an authorised person under FSMA and an
authorised payment institution, a small payment institution or a registered
account information provider?

Yes. There is nothing in the PSRs 2017 or the Act which prevents a person
from being both an authorised person and an authorised payment
institution, a small payment institution or a registered account information
provider. In some cases, for example if you issue credit cards (see further
Q20A), it is likely that you will need permissions under the Act and the PSRs
2017 in order to provide your services.

Q11B.Is it possible to be both an authorised payment institution and the
agent of an authorised payment institution, a small payment institution or a
registered account information provider?

Yes. There is nothing in the PSRs 2017 which prevents a person from being
both an authorised payment institution or electronic money institution and
the agent of an authorised payment institution, a small payment institution
or a registered account information provider. However, businesses will need
to make clear to payment service users the capacity in which they are
providing services, in accordance with regulation 34(16) and consumer
protection legislation.

Q12.We provide electronic foreign exchange services to our customers/
clients. Will this be subject to the PSRs 2017?

Not necessarily, as providing foreign exchange services is not itself a payment
service. Foreign exchange transactions may exist as part of, or independent
from, payment services. You will fall within the scope of the PSRs 2017 if you
are providing payment services, by way of business, in the UK. For example,
where a customer instructs their bank to make payment in euros from the
customer’s sterling bank account to a payee's bank account, we expect
conduct of business requirements in the regulations to apply to the transfer
of funds including information requirements relating to the relevant
exchange rate.

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/8/2018-01-13
https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/8/2018-01-13
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By contrast, we would not expect the conduct of business provisions
(including the right of cancellation) in the Payment Services Regulations to
apply to a spot or forward fx transaction itself. That said, the electronic
transmission, for example, by a bank on behalf of a customer to an fx
services provider is likely to be subject to the PSRs 2017, because this is a
transfer of funds executed by the bank. Similarly, the onward payment by a
bank or fx services provider, on behalf of a client, to a third party of currency
purchased in an fx transaction may amount to a payment service.

If you are a small payment institution or an authorised payment institution
under the PSRs 2017, you may provide foreign exchange services that are
closely related and ancillary to your payment services. However, that does
not allow you to provide foreign exchange derivative services that would
otherwise require authorisation under FSMA. You therefore need to consider
the availability of exclusions for your foreign exchange business (see
■ PERG 13 Q31K).

Q13.We are a business that does not provide payment services. We usually
accept payment in sterling for our goods and services but also offer a
facility to our customers who prefer to pay us in other currencies, to do so
on the basis of a currency conversion when making electronic payments via
their payment service provider. Do the regulations apply to us?

Generally no. You are not required to be authorised or registered under the
regulations. You will though be required to disclose information relating to
your currency conversion service, including charges and the exchange rate to
be used (for further information including details of criminal sanctions, see
regulations 57 and 141).

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/8/2021-01-01
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