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9.5 Frequently Asked Questions

[deleted]

Q.We are a trading venue operator. Can you please clarify how we can
provide a data reporting service under the derogation from needing
authorisation in regulation 5(b) to (d) of the DRS Regulations?

A.

(1) The derogation (or exception) in article 59(2) of MiFID allowed
Member States to allow a trading venue operator to provide a data
reporting service without prior authorisation, if the operator verified
that they complied with Title V of MiFID.

(2) The United Kingdom adopted this derogation in regulation 5(b) to (d)
of the DRS Regulations.

(3) As a result a trading venue operator must apply for verification of its
rights to provide a data reporting service using the form in
■ MAR 9 Annex 1D.

(4) The application process for a trading venue operator to become a
data reporting services provider is the same as for a person to
become a data reporting services provider, except for the
requirements for the management body of a market operator
addressed in ■ MAR 9.5.3G below.

(5) Successful applicants will become data reporting services providers
and will be required to comply with the regulatory framework in
■ MAR 9.1.3G. They will be subject to fees charged by the FCA in
■ MAR 9.5.4G.

Q.We are a market operator. Can we use the same members of our
management body?

A.Yes. Where the members of the management body of the APA, the CTP or
the ARM are the same as the members of the management body of the
regulated market you will be deemed to have complied with the
management body requirement in regulation 13(1)(a) and (b) of the DRS
Regulations. You will only be required to complete the full name and
personal national identification number or equivalent thereof fields of
■ MAR 9 Annex 2D for each of these members of the management body. For
any additional members of the management body of the APA, the CTP or
the ARM that are not the same as the members of the management body of
the regulated market, you must notify us of these persons by completing all
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fields of ■ MAR 9 Annex 2D. You must notify us of any change in membership
using ■ MAR 9 Annex 6D.

Q.Where can I find out information about fees to be charged in respect of
data reporting services providers?

A.See ■ FEES 3.2.7R and ■ FEES 4 Annex 11R.

Q.How do we go about applying to be an ARM?

A.In summary:

(1) You should complete:

(a) all of the questions in the application form at ■ MAR 9 Annex 1D;
and

(b) the notification form for the list of members of the management
body at ■ MAR 9 Annex 2D.

(2) You should sign the MIS confidentiality agreement at
■ MAR 9 Annex 10D.

(3) You should provide the documents referred to in:

(a) (1)(a) and (b) together with supporting documentation to the
FCA as set out in ■ MAR 9.2.6D; and

(b) (2) to the FCA as set out in ■ MAR 9.3.4D.

(4) After receiving the documents referred to in (3) and subject to our
review of them, we will provide you with a copy of our Market
Interface Specification (MIS).

(5) If you consider that you can meet our specifications you should
obtain the FCA MDP on-boarding application form at
■ MAR 9 Annex 7D and provide the completed form and any relevant
documents to us together with the associated fee in ■ FEES 3.2.7R and
■ FEES 4 Annex 11R. Our consideration of your application for
authorisation as an ARM is dependent on us reviewing a completed
FCA MDP on-boarding application form.

(6) We may at any time request additional information to proceed with
the assessment of the application.

(7) During our consideration of your application for authorisation or
verification, we will normally invite you to work with us to undertake
the appropriate testing required for you to establish connection to us.

(8) Having obtained and examined the necessary information we require
from you, we will do one of three things in relation to your
application for authorisation:

(a) authorise you as an ARM; or

(b) issue a warning notice that we propose to authorise you as an
ARM with the imposition of a requirement on your authorisation;
or
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(c) issue a warning notice that we propose to refuse the application
for authorisation.

(9) If we issue a warning notice, the procedure in DEPP applies.

(10) If we approve your application for authorisation or verification, we
will confirm your authorised status.

Q.Does an investment firm need to be authorised as an ARM to send
transaction reports to the FCA?

A.No. If you are a MiFID investment firm that wishes to send transaction
reports to us to satisfy your own transaction reporting obligations under
MiFIR or a third country investment firm subject to a similar obligation
pursuant to ■ GEN 2.2.22AR,

you do not need to become authorised as an ARM. You are permitted to
connect directly to us although there will be a requirement to sign a MIS
confidentiality agreement with us, to satisfy connectivity requirements and
to undertake testing associated with connecting to our systems. For the
associated costs please see ■ FEES 3.2.7R for relevant on-boarding costs. If you
want to connect to us to send reports on behalf of other investment firms
then you must become authorised as an ARM.

Q.Where can I find a list of data reporting services providers?

A.Regulation 6 of the DRS Regulations requires the FCA to maintain a
register of data reporting services providers.

Q.I am a data reporting services provider and am experiencing technical
issues. What do I do?

A.In the first instance please contact Market Data Processor support at
MDP.technicalOnboarding@soprasteria.com and copy DRSP supervision at
MRT@fca.org.uk with a succinct summary of the technical issue(s)
encountered.

Q.Can any trading venue report transactions for the purposes of article 26 of
MiFIR to the FCA using an ARM?

A.Yes. The ability of a trading venue to submit data to an ARM is consistent
with the definition of an ARM which enables a trading venue to submit
information, on its own behalf, to an ARM. It is also consistent with
paragraph 2 of article 9 [Security] of MiFID RTS 13, which enables a third
party to submit information to an ARM on behalf of others. More generally,
it supports the purpose underlying MiFIR and MiFID of facilitating the
detection of cases of market abuse.

Q.Can a group of investment firms aggregate their reporting via an internal
hub?

A.Yes. A group of investment firms may use a hub to assist with aggregating
transaction reporting data for each legal entity that is an investment firm in
the group for the purposes of article 26 of MiFIR provided that the hub is
either an ARM or the hub uses an ARM to report the transaction data to the
FCA. Paragraph 2 of article 9 [Security] of MiFID RTS 13 confirms that an
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investment firm (‘reporting firm’) may use a third party (‘submitting firm’) to
submit information to an ARM.

Q.Which form should I use if I wish to cancel some, but not all, of my data
reporting service?

A.You should use the form at ■ MAR 9 Annex 3D. If you expect the wind-down
(run-off) of the service that you wish to cancel to take longer than six
months you should discuss this with your usual supervisory contact.

Q.I intend to apply to be authorised to provide the data reporting service of
an APA. May I establish connectivity requirements while my application for
authorisation is being considered?

A. Yes. The MIS confidentiality agreement is available on our website at

www.fca.org.uk/markets/market-data-regimes/market-data-reporting-mdp

together with instructions on how to obtain the Market Interface
Specification (MIS) for connectivity.

www.fca.org.uk/markets/market-data-regimes/market-data-reporting-mdp
www.fca.org.uk/markets/market-data-regimes/market-data-reporting-mdp
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