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Aggregation of holdings for the purpose of prudential assessment of
controllers

Q1: What is this guidance about?

A: This guidance considers when one person's holding of shares or voting power must be aggregated
with that of another person for the purpose of determining whether those persons have decided to
acquire or increase control over a UK authorised person, as contemplated by section 181 or 182 of the
Act, such that notice must be given to the FCA in accordance with section 178 (Obligation to notify the
Authority: acquisitions of control) of the Act before making the acquisition or deciding to increase
their control.

Q2: When are shares or voting power to be aggregated?

A: There are two situations which would require the holdings of two or more persons to be
aggregated for the purpose of determining whether they are acquiring or increasing control within
the meaning of section 181 or 182 of the Act. The first is where shares or voting power are held or to
be held by persons ‘acting in concert’ - this is referred to in sections 178(2) and 422(3) of the Act. The
second is where a person (H) is attributed with voting power in a firm through the application of any
of the circumstances described in section 422(5)(a) of the Act (deemed voting power) in addition to
any other voting power that he holds (or is deemed to hold) in that firm. These two situations may
apply concurrently. For example, H could be acting in concert pursuant to section 178(2) of the Act and
have deemed voting power under section 422(5)(a)(i) of the Act where H has concluded an agreement
that obliges him and a third party shareholder in the firm to adopt, by concerted exercise of the
voting power they hold, a lasting common policy towards the management of that firm.

Acting in Concert

Q3: What does ‘acting in concert’ mean for these purposes?

A: There is no definition of this phrase in the Act. The Glossary to the Guidelines for the prudential
assessment of acquisitions and increases in holdings in the financial sector required by Directive 2007/
44/EC (the ‘Acquisitions Directive’) published jointly by CEBS, CEIOPS and CESR (the ‘Level 3 Guidelines’)
states that, for the purposes of the Acquisitions Directive, ‘ persons are “acting in concert” when each
of them decides to exercise his rights linked to the shares he acquires in accordance with an explicit or
implicit agreement made between them.’ The relevant persons must therefore (1) hold shares and/or
voting power in the firm or its parent undertaking, and (2) reach a decision to exercise the rights
linked to those shares in accordance with an agreement (in writing or otherwise) between them.

While the rights ‘linked to’ shares for these purposes are most likely to be voting rights, persons may
be ‘acting in concert’ where they decide to exercise other rights related to shares, either in addition to
or instead of rights attached to voting power, in accordance with an agreement made between them.
As indicated in the Level 3 Guidelines, persons will begin acting in concert when they take the decision
to exercise their rights in accordance with an agreement between them. This decision may be taken
before or after the time the relevant persons decide to purchase shares in the firm. The agreement
need not require them always to exercise the rights attached to their respective shares in the same
way - see, for example, the response to Question 11 in respect of passive shareholdings.

Q4: Does section 178(2) of the Act have the effect that two or more persons who already hold shares
or voting power in a firm or its parent undertaking and who subsequently decide to exercise the
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rights related to shares or voting power in accordance with an agreement between them are required
to give prior notice under section 178(1) of the Act, if their aggregated holdings fall within any of the
cases set out in section 181(2) of the Act or increase by any of the steps set out in section 182(2) of
the Act?

A: Yes. Section 178(1) of the Act applies when a person ‘decides to acquire or increase control over a
UK authorised person...’. For the purposes of Part XII of the Act, a person's acquisition of control of a
firm is determined by virtue of his holdings of shares or voting power in that firm or in a parent
undertaking of that firm. In determining whether control has been acquired, section 178(2) of the Act
requires the holdings of shares or voting power of persons who are acting in concert to be
aggregated. As noted in the response to Question 3, persons begin acting in concert when they decide
to exercise the rights attached to their shares or voting power in accordance with an agreement
between them. Once this decision has been taken, shares or voting rights must be aggregated to
determine whether control has been or will be acquired. The same analysis applies to increases in
control and reductions in control, as set out in sections 182 and 183 of the Act, respectively.
Accordingly, the requirement to aggregate holdings of shares and/or voting power under section
178(2) of the Act may apply to existing holdings, as well as to new purchases, of shares and/or voting
power.

Q5: What types of arrangement amount to acting in concert in acquiring or holding shares or voting
power for the purposes of these Sections of the Act?

A: Although the term ‘acting in concert’ has a potentially wide meaning, not all common actions taken
by shareholders in relation to shares or voting power will require the aggregation of holdings of
shares or voting power for the purposes of section 178 of the Act. In particular, there are many
circumstances in which persons, who between them hold 10% or more of the shares or voting power
in a firm or its parent undertaking, may engage in a concerted exercise of voting power, without this
amounting to ‘acting in concert’ in a manner requiring aggregation of their holdings under section
178(2) of the Act. An agreement by one shareholder to vote with other shareholders on a specific
issue, for example, rather than on an ongoing or sustained basis, would not generally be regarded by
the FCA as acting in concert so as to require a section 178 notice to be given by that group of
shareholders, even where the group collectively holds 10% or more of the voting power in the firm.
However, see further on this point in the response to Question 9.

Deemed voting power

Q6 : What is meant by ‘deemed voting power’?

A: Deemed voting power is the term used in this guidance to describe those cases set out in section
422(5)(a) of the Act in which one person's holding of voting power is attributed to another. There may
be circumstances in which deemed voting power must be aggregated with other voting power for the
purposes of determining whether section 181(2)(b) of the Act applies, but the cases set out in section
422(5)(a) may result in the attribution of voting power to a person (H) without aggregation where H
holds no other voting power in the relevant firm and is not acting in concert with any other person
(for example, where H exercises the voting power attaching to shares deposited with him pursuant to
a discretion granted to him in the absence of (1) specific instructions from the actual shareholders, and
(2) any agreement with the shareholders as to how he should exercise that voting power or any other
rights attached to those shares - see section 422(5)(a)(vi) of the Act).

The provisions of section 422(5)(a) of the Act were transposed into the Act in order to implement
Directive 2004/109/EC (the Transparency Directive). These provisions have direct application to Part XII
of the Act, and in particular to the meaning of voting power for the purposes of that Part, by virtue of
section 191G (Interpretation) of the Act.

In introducing the cases in which the voting power of a third party may be attributed to H, the
Transparency Directive refers to the ability ‘to acquire, to dispose of, or to exercise voting rights in any
of the [relevant] cases or a combination of them.’ No new purchase of shares is therefore required in
order for these attribution provisions to apply.
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Q7: Where X holds 10% of the voting power in a firm and X is a controlled undertaking of H, which
itself has no holding at all directly in the firm, is H a controller?

A: Yes. This follows from section 422(5)(a)(v) of the Act, which provides that voting power includes, in
relation to a person (H), voting power held by a controlled undertaking of H. The voting power held
by X is attributed to H, making H a controller.

For the purposes of section 178 of the Act, both H and Xwould be required to notify and obtain the
FCA’s approval prior to acquiring or increasing control.

Q7A: Where X holds 10% of the voting power in a firm and X is a controlled undertaking of H, which
in turn is a controlled undertaking of A, is A a controller? In this example, A itself has no holding at
all directly in the firm.

A: Yes. The voting power held by X is attributed to H, in turn attributed to A, meaning that X, H and
A would all be controllers.

Practical application of aggregation of holdings

Q8: Does there need to be a new purchase of shares or voting rights in order for the notification
requirement to arise?

A: No. As stated in the response to Question 4, the aggregation of shares and/or voting power is
relevant to existing holdings of shares and/or voting power where no new purchase is to take place, as
well as to new purchases.

Q9: Do the aggregation provisions apply to shareholders agreeing how they will vote on a particular
issue, for example, for reasons of good corporate governance?

A: We would not generally regard shareholders as acting in concert for the purposes of section 178(2)
of the Act or as having deemed voting power requiring aggregation pursuant to section 422(5)(a)(i) of
the Act simply because they have agreed to vote together on a particular issue, for example:

• rejection of a proposal for the remuneration of directors;
• appointment/removal of a particular director; or
• approval/rejection of an acquisition or disposal proposed by the firm's board of directors.

However, there may be circumstances in which voting together on a specific issue would amount to
acting in concert for these purposes. Where, for example, shareholders who have no previous
agreement in relation to the exercise of the rights attached to their shares or voting power agree to
act together for the purpose of voting through the resolution(s) required to enable them to obtain
control of the board of a firm, that is likely to constitute acting in concert for these purposes,
although it may not fall within section 422(5)(a)(i) of the Act, if those shareholders have no ‘lasting
common policy’ towards the firm's management.

Those circumstances are likely to be exceptional and, while it is not possible in this guidance to give a
definitive list of how they might arise, the FCA remains willing to provide firms with individual
guidance on the point in cases of uncertainty.

Q10: What about agreements that specific issues will be put to a vote of shareholders?

A: An agreement that does no more than require particular management actions to be put to a vote
of shareholders, such as major acquisitions, disposals or new issues of shares, would not of itself trigger
the requirement to notify. This is because there is no agreement as to how the shareholders will
exercise their rights on, or whether the shareholders will adopt a common policy towards, those
proposals. An agreement which gives certain shareholders veto rights over key decisions by the firm
may, however, bring those shareholders within the ambit of section 178(1) of the Act regardless of
whether they are acting in concert, by virtue of their being able to exercise significant influence over
the management of the firm - see section 181(2)(c) of the Act.
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Q11: What about agreements as to how to exercise voting power on future issues generally?

A: This would involve acting in concert, and thus require the aggregation of holdings by the parties to
the agreement, for the purposes of section 178 of the Act. It may also fall within the ambit of section
422(5)(a)(i) of the Act, but this will depend on whether the parties to the agreement have adopted a
lasting common policy that relates to the management of the relevant undertaking.

Acting in concert not only covers agreements to exercise voting power , but may also arise as a result
of ‘passive shareholder agreements’. In these, a shareholder (the ‘passive shareholder’) agrees explicitly
or implicitly with another shareholder or group of shareholders (the ‘active shareholder’) that it will
not exercise its voting power. For example, where the passive shareholder holds 2% of the voting
power and the active shareholder holds 9% of the voting power , each would be regarded as having
control (11% of the voting power ) because their holdings are required to be aggregated under the
acting in concert provisions. However, persons that acquire shares as part of an investment or hedging
programme and adhere consistently to a stated policy of not voting those shares would not, by reason
of that policy alone, be regarded as having entered into an agreement with other shareholders and so
would not be regarded as acting in concert with them.

Q12: Are multiple purchasers of shares, who are each party to a share purchase agreement and whose
combined shareholding will fall within section 181(2) of the Act, required to give notice pursuant to
section 178(1) of the Act, on the basis that the existence of the agreement means they are acting in
concert?

A: If it is clear that the only ‘agreement’ between one or more persons consists in their being parties
to the same share purchase agreement, the terms of which pertain strictly to the purchase of shares
and do not govern or otherwise seek to regulate the purchasers’ relationship with each other
following completion of the share purchase, those purchasers would not be regarded by the FCA as
acting in concert for the purpose of requiring notification under section 178 of the Act. If, however,
the share purchase agreement contains provisions governing or otherwise regulating the exercise of
the rights linked to the shares to be acquired by the purchasers (or the purchasers have entered into
or propose to enter into a shareholders’ or other agreement with similar effect), the proposed
acquirers may be regarded by the FCA to be acting in concert for the purpose of requiring notification
under section 178 of the Act, depending on the terms of the relevant agreement(s). Further guidance
on the effect of some of the typical provisions included in shareholders’ agreements is contained in the
response to Question 14. Prospective shareholders who are uncertain as to the effect of any of the
provisions of their agreement(s) in these circumstances may wish to seek (either formally or informally)
individual guidance at an early stage from the FCA .

Where there is evidence to suggest that the parties do in fact intend to co-operate in relation to the
exercise of voting or other rights relating to the shares they are acquiring, notwithstanding that no
provisions to that effect appear in the share purchase or other written agreement, this may warrant
the conclusion that there is an implicit agreement between them by virtue of which they are acting in
concert.

Q13: What about agreements that are conditional on any necessary approval by the appropriate
regulator?

A: Notice must be given under section 178(1) of the Act before control is acquired. The point in time
at which this occurs may depend on a number of circumstances. In the context of a share purchase
agreement that provides for FCA approval of the purchaser to be obtained before the acquisition is
completed, the purchaser will not usually be required to give a section 178 notice prior to entering
into the agreement. However, there may be circumstances in which control is actually acquired at the
time the agreement is entered into, for example, where the parties have agreed that the purchaser
will be entitled (whether by virtue of a power of attorney contained in the agreement or otherwise)
to exercise the voting rights attached to the shares being acquired in the period between signing and
completion. In that case, the purchaser will need to consider whether to give notice under section
178(1) prior to entering into the agreement.
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Q14: What about pre-emption rights, ‘drag along’ rights and ‘tag along’ rights?

A: Typical examples of these arrangements are unlikely to trigger the requirement to notify under
section 178(1) of the Act in themselves.

Bare pre-emption rights will simply indicate each shareholder’s (the ‘offeror’) agreement to give fellow
shareholders an option to purchase his shares , if he wishes to sell. The acquisition of shares under
these arrangements cannot take place until the offeror decides to sell his shares and other
shareholders decide to buy them.

Shareholders will not usually be regarded as acting in concert in holding or acquiring shares simply by
agreeing to give each other future pre-emption rights. In the event that some shareholders enter into
an agreement to buy the offeror’s shares , those shareholders are only likely to be regarded as acting
in concert by virtue of that agreement in the circumstances described in the response to Question 12
above.

The existence of ‘drag along’ and ‘tag along’ rights in a shareholders’ agreement designed to ensure
equivalent treatment of shareholders of the same class in the event an offer is made, or to be made,
by a non-shareholder to purchase the shares of any single shareholder in a private company would
not, in and of themselves, result in the shareholders who have the benefit of those rights being
considered to be acting in concert in their holding or acquiring of shares.

Q15: How does this guidance relate to the definition of ‘acting in concert’ in the Takeover Code (the
‘Code’)?

A: Although similar terminology may be used, the definition of ‘acting in concert’ in the Code derives
from the Takeovers Directive and has particular relevance in determining whether the relationship
between persons with interests in shares carrying voting rights is such as to require those rights to be
aggregated for the purpose of assessing whether, under Rule 9.1, the threshold for the making of a
mandatory offer to all other shareholders in a company to which the Code applies has been reached.
The notes on the definition in the Code and on Rule 9.1 make clear that the Takeover Panel’s views in
relation to acting in concert ‘...relate only to the Code and should not be taken as guidance on any
other statutory or regulatory provisions’.

This guidance is given for a quite different purpose. It is relevant to considering whether the holdings
of persons who have reached an agreement in relation to the shares or voting power they do or will
hold must be aggregated for the purpose of determining whether they are subject to the
requirements for prudential assessment specified in sections 185 et seq of the Act. This guidance has
no relevance to how ‘acting in concert’ is to be interpreted in the context of the Code.
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