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PERG 15 : Guidance on the Section 15.6 : Territorial scope
scope of the Payment Services

Regulations 2017

15.6 Territorial scope

Q45. We are a UK payment institution - when will we need to make a
passport notification?

[deleted]

Q46. We are a non- UK payment institution providing payment services to
UK customers from a location outside the UK. Do we require authorisation
or registration under the regulations?

No. When considering whether you fall within the scope of the PSRs 2017,
our starting point is to consider whether an EEA payment services provider
would be providing cross-border services in analogous circumstances (for
example, when it provides payment services to EEA customers in an EEA
State other than the place in which it is located).

As regards the provision of cross-border payment services between EEA
States, in our view the Commission Interpretative Communication (Freedom
to provide services and the interest of the general good in the Second
Banking Directive (97C 209/04)) provides a useful starting point, in particular
because payment services form part of the CRD passport.

Accordingly, we would not generally expect a payment services provider
incorporated and located outside the UK to be within the scope of the
regulations, if all it does is to provide internet-based and other services to
UK customers from that location.
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