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12.2 Establishing, operating or winding
up a personal pension scheme

Q2. What is a personal pension scheme for the purposes of this regulated
activity?

The term is defined in the[Financial Services and Markets Act 2000|
[(Requlated Activities) Order 2001](the Regulated Activities Order) as any
scheme other than an occupational pension scheme (OPS) or a stakeholder
pension scheme that is to provide benefits for people:

(1) on retirement; or

(2) on reaching a particular age; or

(3) on termination of service in an employment.

Although the definition does not expressly say so, it is, in the FCA's view,
clear from the context in which the term is applied, that such a scheme will
be one the sole or principal purpose of which is to provide benefits to
members of the scheme upon their reaching a pensionable age. This will
typically include pension schemes that areintended to be registered with The
Pensions Regulator and to be eligible for tax relief relating to pension
schemes. It will also include other types of pension schemes such as
qualifying recognised overseas pension schemes (QROPSs) that are not
occupational pension schemes.

This will include self-invested personal pension schemes ('SIPPs') as well as
personal pensions provided to consumers by product companies such as
insurers, unit trust managers, contractual scheme managers or deposit takers
(including free-standing voluntary contribution schemes).

To determine whether a pension scheme is a personal pension scheme it is

first necessary to determine whether it is an OPS. An OPS is defined in the

[Regulated Activities Order| by reference to an OPS as defined in|section 1|of

the Pensions Schemes Act 1993 but without including paragraph (b) of that

section. This means that a pension scheme is an OPS if, broadly speaking, it is

a pension scheme:

e that is established:

- for the purpose of providing benefits to, or in respect of, people with
service in employments of a description; or

- for that purpose and also for the purpose of providing benefits to, or in
respect of, other people,

by persons who are, or who include, employees of that kind or their

employers, or persons representing the interests of either, at the time the

scheme is established; or

e that is prescribed or is of a prescribed description (such as a scheme that
is prescribed under the|Pension Schemes (Categories) Regulations 2005 (SI
2005/2401)).
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The effect of omitting paragraph (b) from the Pensions Schemes Act
definition of an OPS is that a pension scheme that would otherwise be an
OPS but for the fact that its main administration takes place in another EEA
State will be an OPS for the purposes of the|ReguIated Activities Order|and
this guidance.

Q3. What is involved in establishing a personal pension scheme?

The establisher of a personal pension scheme is the person responsible for
putting in place the arrangements founding the scheme. With a trust-based
scheme, this will usually be the person who executes the trust as provider. In
a scheme established by deed poll, it will be the person who enters into the
deed poll. There will usually only be one person who establishes the scheme.
Any professional firms that they may employ to act as their agent (such as
solicitors) would not be establishing the scheme. The establisher may also be
the operator but need not be. An employer will not be establishing a
personal pension scheme (such as a group personal pension scheme) purely
as a result of them having chosen such a scheme to offer to their employees.

The activity of establishing a personal pension scheme ceases once the
scheme is established. This means that persons who have established schemes
prior to 6 April 2007 will not require authorisation for establishing a
personal pension scheme unless they intend to establish a new scheme after
that date.

Q4. What is involved in operating a personal pension scheme?

The 'operator' is the person responsible to the members for managing and
administering the assets and income of, and the benefits payable under, the
scheme in accordance with relevant pensions and tax legislation, the
scheme's constitution and the regulatory system. In this respect, the
responsibilities that are placed underlPart 4f of the Finance Act 2004 on a
pension scheme administrator (as defined in section 270(1) of that Act) will
mean that he is likely to be the operator of the scheme. In trust-based
schemes, the trustees may act as scheme administrator or there may be a
separate person who acts in that capacity. Where there are separate trustees,
it may be the case that they are operating the scheme jointly with the
scheme administrator by virtue of the responsibilities they assume under the
trust deed for the management and administration of the scheme assets.
However, in situations where the trustees' role is merely to act as a bare
trustee holding the scheme assets, it is the scheme administrator who is likely
to be the sole operator of the scheme. The scheme may be established by an
authorised person who acts as a provider of investment products or services
to the scheme. This does not make that person the operator of the scheme
if, as a matter of fact, he has appointed another person to be responsible to
the members for carrying out all the operator's functions as scheme
administrator or as trustee, or both as the case may be. But a person to
whom activities may be outsourced by the operator will not, thereby,
become an operator of the scheme (see further guidance in Q6).

The fact that a member of a SIPP has the right to direct which investments
are to be held for his benefit does not mean that he is to be regarded as
operating the scheme as a result of exercising that right.

Q5. What is involved in winding up a personal pension scheme?

The person who winds-up a personal pension scheme will be the person who
is responsible for putting in place the arrangements for bringing the scheme
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to an end in a way that complies with the relevant provisions of the
instrument that established the scheme and any relevant rules under
pensions or tax legislation. This will, more often than not, be the operator of
the scheme.

Q6. What is my position as an operator of a personal pension scheme if |
delegate day-to-day functions such as administration of the scheme or the
management or custody of the scheme assets to another person?

As explained in Q4, the operator of a personal pension scheme is the person
who is responsible to the members of the scheme for ensuring that the
scheme is operated in accordance with relevant pensions and tax legislation,
the scheme's constitution and the regulatory system. Provided he remains
responsible to the members for such matters, he will remain the operator
even though he may delegate or out-source the day-to-day carrying out of
his functions as operator to another person. That other person will not
become an operator of the scheme purely as a result of carrying out such
functions on behalf of the operator. However, he may be carrying on other
regulated activities in performing his delegated or out-sourced tasks (such as
arranging or managing investments) in which case he will be subject to
regulation for those activities.

Chapter 10.4 of PERG has general guidance about the circumstances in which
persons who administer pension schemes on behalf of the operator or
trustees may be carrying on a regulated activity including an insurance
distribution activity.

Q7. As the operator of a personal pension scheme, is my position affected

by whether the underlying property of the scheme is comprised of physical
assets such as commercial property rather than investments such as shares
or life policies?

No. It is the establishment, operation and winding up of the scheme that is
regulated under the new activity - regardless of the type of assets the
scheme will hold.

Q8. Will I need to be authorised for managing the assets of a personal
pension scheme which is invested solely in physical assets such as
commercial property on behalf of the operator?

No. Such assets will not become designated investments. However, the
operator of the scheme will remain responsible for the management and
administration of the assets as these are part of the requlated activity of
operating the scheme.

Q9. Will I satisfy the 'by-way-of-business' test that is necessary for
authorisation to be required?

The application of the by-way-of-business test to any particular person will

always depend on that person's individual circumstances. A number of

factors need to be taken into account in determining whether the test is

met. These include:

¢ the degree of continuity;

e the existence of a commercial element;

¢ the scale of the activity;

e the proportion which the activity bears to other activities carried on by
the same person but which are not regulated; and

¢ the nature of the particular regulated activity that is carried on.
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In very broad terms, it is likely that any corporate body (including corporate
trustees) that operates a personal pension scheme would be carrying on that
activity by way of business. Chapter 10.5 of PERG has specific guidance about
the limited circumstances in which employers may be likely to satisfy the by-
way-of-business test when advising on or arranging pension benefits for
their employees.

Q10. Can there be more than one person who operates a personal pension
scheme?

Yes. For example, the person establishing a scheme may appoint a trustee
and an administrator to operate the scheme jointly (see Q4). In this case,
both the trustee and the administrator will need to be authorised. Or there
could be two or more trustees who are jointly responsible for operating the
scheme, in which case each will need to be authorised if they are doing so by
way of business.

Q11. 1 am a trustee operating a self-invested personal pension scheme
('SIPP'). Can | rely on the various exclusions available to trustees for other
regulated activities such as dealing in investments, managing investments
and safeguarding and administering investments?

Yes, provided you are able to satisfy the conditions applicable to the
exclusions. No changes were made to any of the exclusions as a result of the
changes in regulatory scope that took effect on 6 April 2007. Guidance on
the exclusions is given in Chapter 10 (Q23) of PERG.

Q12. Do the same principles apply to establishing, operating or winding up
a stakeholder pension scheme?

Yes. In principle, the answers given to other questions apply equally to
stakeholder pension schemes. Establishing, operating and winding up a
stakeholder pension scheme are already regulated activities. Guidance on
these activities is given in Chapter 10 (Q24 to Q28) of PERG.

Q13. Does the regulated activity of establishing, operating or winding-up a
personal pension scheme have any effect on occupational pension schemes?

No. But the establishment, operation and winding up of occupational
pension schemes that are stakeholder pension schemes are regulated
activities in their own right.

Q14. | intend to operate a personal pension scheme under which members
will acquire benefits derived from the management of a pool of assets. Will
the scheme become a collective investment scheme or an AIF?

No. Personal pension schemes (along with stakeholder pension schemes) are
specifically exempted from being collective investment schemes. In the FCA's
view a personal pension scheme also does not amount to an AJIF (see

M PERG 16.2 question 2.32). However, where a personal pension scheme
invests in a pooled investment vehicle of some kind, that vehicle may itself
be a collective investment scheme or an AIF unless another exemption
applies to it.
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