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Chapter 6

Information about the firm, Its
services and remuneration



COBS 6 : Information about the Section 6.1D : Product provider requirements
firm, its services and relating to consultancy charging and

remuneration

6.1D.1

6.1D.2

6.1D.3

6.1D.4

6.1D Product provider requirements
relating to consultancy charging
and remuneration

Application - Who? What?

This section applies to a firm that is a group personal pension scheme or
group stakeholder pension scheme provider, but only if the firm providing
the relevant scheme (or another firm) gives advice, or provides services, to an
employer in connection with that scheme.

Application - Where?

This section does not apply if the employer is outside the United Kingdom.

Interpretation

In this section ‘giving advice, or providing services, to an employer in
connection with a group personal pension scheme or group stakeholder
pension scheme' includes:

(1) giving advice or assistance to an employer on the operation of such a
scheme;

(2) taking, or helping the employer to take, the steps that must be taken
to enable an employee of the employer to become a member of such
a scheme; and

(3) giving advice to an employee, pursuant to an agreement between the
employer and the advisor, about the benefits that are, or might be,
available to the employee if he is, or if he becomes, a member of
such a scheme.

Requirement not to offer commission, provide factoring or
offer credit to a third party

(1) Except as specified in B COBS 6.1D.6AR, a firm must not offer or pay
(and must ensure that none of its associates offers or pays) any
commissions, remuneration or benefit of any kind to another firm, an
employee benefit consultant or to any other third party for the
benefit of that firm, employee benefit consultant or third party in
relation to the sale or purchase of:

(a) a group personal pension scheme or group stakeholder pension
scheme, whether or not that sale or purchase is accompanied or
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facilitated by advice given to the purchasing employer or the
employer's employees; or

(b) an investment, if that sale or purchase is, or was, for the benefit
of an occupational pension scheme established as an alternative
to a group personal pension scheme or group stakeholder
pension scheme.

(2) Except in connection with a qualifying scheme, paragraph (1)(a) does
not prevent a firm from making a payment to a third party that has
facilitated the payment of a consultancy charge from a group
personal pension scheme or group stakeholder pension scheme,
provided that that payment is only in respect of that facilitation.

(3) For the purposes of (1)(b) only, an occupational pension scheme will
be established as an alternative to a group personal pension scheme
or group stakeholder pension scheme if, in order to meet the most
material of its objectives, an employer could reasonably have chosen
to establish an occupational pension scheme on the one hand, or a
group personal pension scheme or group stakeholder pension scheme
on the other, and it chose to establish an occupational pension
scheme.

6.1D.5 The requirement not to offer or pay commission does not prevent a firm
from making a payment to a third party in respect of administration or other
charges incurred, for example a payment to a fund supermarket or a third
party administrator.

6.1D.6 E A firm that produces a group personal pension scheme or group stakeholder
pension scheme must not offer or make any credit available out of its own
funds, and to or for the benefit of another firm, an employee benefit
consultant or another third party.

6.1D.6A E A firm and its associates may, except in connection with a qualifying scheme:

(1) offer and pay a commission, remuneration or benefit of any kind in
the circumstances set out in M COBS6.1D.4R if:

(a) the employer’s part of the relevant scheme was established on or
before 30 December 2012; and

(b) the offer or payment was permitted by the rules in force on 30
December 2012; and

(2) enter into an arrangement under which the right to receive the
commission, remuneration or benefit of any kind in (1) is transferred
to another firm or its associate.

Distinguishing product charges from consultancy charges

6.1D.7 3| A firm must:

(1) take reasonable steps to ensure that its group personal pension
scheme and group stakeholder pension scheme charges are not
structured so that they could mislead or conceal from an employer
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6.1D.8

6.1D.9

6.1D.9A

6.1D.9B

the distinction between those charges and any consultancy charges
payable in respect of the scheme; and

(2) not include in any marketing materials in respect of its group
personal pension schemes or group stakeholder pension schemes any
statements about the appropriateness of levels of consultancy charges
that a firm could charge in giving advice to an employer in relation to
a such a scheme.

A firm should not offer to invest more than 100% of the retail client's
contribution to a group personal pension scheme or group stakeholder
pension scheme.

Requirements on firms facilitating the payment of consultancy
charges

A firm that offers to facilitate, directly or through a third party, the payment
of consultancy charges must:

(1) obtain and validate instructions from the relevant employer in
relation to the consultancy charge;

(2) offer sufficient flexibility in terms of the consultancy charges it
facilitates;

(3) not pay out or advance consultancy charges to the firm to which the
consultancy charge is owed over a materially different time period, or
on a materially different basis to that in which it recovers the
consultancy charges from the employee (including paying any
consultancy charges to the firm that it cannot recover from the
employee); and

(4) ensure that the consultancy charges levied do not exceed those
agreed between the employee’s employer and the relevant adviser
(unless the prior written consent of the employee is obtained).

A firm facilitates the payment of consultancy charges for the purposes of
M COBS 6.1D.9R if the consultancy charge is not paid directly by the employee,
but is instead paid on behalf of the employee via the firm.

A firm facilitates the payment of consultancy charges for the purposes of
B COBS6.1D.9R by:

(1) selling all or part of, or rights under, the employee’s investment in a
group personal pension scheme or group stakeholder pension scheme
to pay the consultancy charge; or

(2) disposing of or reducing all or part of the employee’s rights under the
group personal pension scheme or group stakeholder pension scheme
(for example, by way of a part disposal which creates benefits under
a life policy) to pay the consultancy charge; or

(3) separating out an amount or amounts for the payment of the
consultancy charge from the amount received from the employer on
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behalf of the employee or from the premium in the case of a life
policy.

6.1D.10 A firm should consider whether the flexibility in levels of consultancy charges
it offers to facilitate is sufficient so as not to unduly influence or restrict the
charging structure and consultancy charges that the firm providing advice to
an employer in relation to a group personal pension scheme or group
stakeholder pension scheme can use.

Disclosure of total consultancy charges payable

6.1D.11 [ | A firm must, in good time, provide an employee with sufficient information
on the total consultancy charge payable by the employee.

6.1D.12 To comply with B COBS6.1D.11R, a firm's disclosure should be in cash terms (or
convert non-cash terms into illustrative cash equivalents) and should:

(1) include information as to the period over which the consultancy
charge is payable;

(2) provide information on the implications for the employee if the
employee leaves the employer’s service or their contributions to the
group personal pension scheme or group stakeholder pension scheme
are cancelled before the consultancy charge is fully paid.

6.1D.13 A firm may provide the disclosure in B COBS6.1D.11R at the same time as it
provides a key features document.
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