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COBS 6 : Information about the Section 6.1C : Consultancy charging and
firm, its services and remuneration

remuneration

6.1C.1

6.1C.2

6.1C.3

6.1C.4

6.1C Consultancy charging and
remuneration

(1) This section applies to a firm that gives advice, or provides services, to
an employer in connection with a group personal pension scheme or
group stakeholder pension scheme.

(2) Without prejudice to (1), this section does not apply to a firm that
makes a personal recommendation to a retail client in relation to a
retail investment product.

In this section ‘giving advice, or providing services, to an employer in
connection with a group personal pension scheme or group stakeholder
pension scheme' includes:

(1) giving advice or assistance to an employer on the operation of such a
scheme;

(2) taking, or helping the employer to take, the steps that must be taken
to enable an employee of the employer to become a member of such
a scheme; and

(3) giving advice to an employee, pursuant to an agreement between the
employer and the adviser, about the benefits that are, or might be,
available to the employee if he is, or if he becomes, a member of
such a scheme.

W COBS6.1C.1 (Application - Who? What?) and m COBS 6.1C.3 (Interpretation)
mean (for example) that the cost of any advice given to an employee
pursuant to an agreement between the employer and the adviser about the
benefits that are, or might be, available to the employee if he is, or if he
becomes, a member of a group personal pension scheme or group
stakeholder pension scheme are subject to the rules in this section, not the
rules on adviser charging (M COBS 6.1A).
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6.1C.5 E Except as specified in M COBS6.1C.5AR, MCOBS6.1C.5BR and M COBS6.1C.5CR, a

6.1C.5A [

6.1C.5B

firm must:

(1) only be remunerated for giving advice, or providing services, to an
employer in connection with a group personal pension scheme or
group stakeholder pension scheme by consultancy charges or by a fee
payable by the employer;

(2) not solicit or accept (and ensure that none of its associates solicits or
accepts) any other commissions, remuneration or benefit of any kind
in relation to that advice, or those services, regardless of whether it
intends to refund the payments or pass the benefits on to the group
personal pension scheme or group stakeholder pension scheme; and

(3) not solicit or accept (and ensure that none of its associates solicits or
accepts) consultancy charges which are paid out or advanced by
another party over a materially different time period, or on a
materially different basis, from that in or on which the consultancy
charges are recovered from the relevant group personal pension
scheme or group stakeholder pension scheme.

A firm and its associates may, except in relation to a qualifying scheme:

(1) solicit and accept a commission, remuneration or benefit of any kind
in the circumstances set out in W COBS6.1C.5R if:

(a) the employer’s part of the relevant scheme was established on or
before 30 December 2012; and

(b) the solicitation and acceptance of the commission, remuneration
or benefit of any kind was permitted by the rules in force on 30
December 2012; and

(2) enter into an arrangement under which the right to receive the
commission, remuneration or benefit in (1) is transferred to that firm
or its associate.

Re-registration of commission when an employer moves to a
new adviser

If an employer chooses to appoint a firm to provide advice or services in
connection with a group personal pension scheme or a group stakeholder
pension scheme and that firm or its associate enters into an arrangement in
W COBS 6.1C.5AR (2), the firm must:

(1) before the arrangement is entered into, disclose to the employer that
the transfer of the commission, remuneration or benefit of any kind
will be requested by the firm or its associate;

(2) throughout the period during which the firm or its associate receives
the commission, remuneration or benefit of any kind, provide the
employer with an ongoing service; and

(3) as soon as reasonably practicable after it makes the disclosure in (1):

(a) disclose to the employer the basis and amount of the commission,
remuneration or benefit of any kind it expects to receive and any
it has received; and

B Release 36 @ May 2024 www.handbook.fca.org.uk COBS 6/3



COBS 6 : Information about the Section 6.1C : Consultancy charging and
firm, its services and remuneration

remuneration

6.1C.5C

6.1C.6

6.1C.7

6.1C.8

6.1C.9

6.1C.10

(b) provide the employer with a description of the ongoing service it
will provide to the employer in accordance with (2).

In connection with a qualifying scheme, a firm may only solicit or accept
consultancy charges from an operator of a qualifying scheme if the operator
has confirmed that express agreement has been given by members of that
scheme under B COBS 19.6.4R.

A firm may receive a consultancy charge that is no longer payable (for
example, after the service it is received in payment for has been amended or
terminated) provided the firm passes any such payments to the relevant
group personal pension scheme or group stakeholder pension scheme.

The requirement to be paid through consultancy charges does not prevent a
firm from making use of any facility for the payment of consultancy charges
provided by another firm or other third parties provided that the facility
complies with the requirements of B COBS6.1D.9R.

Examples of payments and benefits that should not be accepted under the
requirement only to be paid through consultancy charges include:

(1) a share of the charges applied to a group personal pension scheme,
group stakeholder pension scheme or the scheme provider’s revenues
or profits (except if the firm providing the advice to an employer in
relation to such a scheme is the scheme provider);

(2) a commission set and payable by a retail investment product provider
in any jurisdiction.

Requirements on a product provider giving advice to an employer in respect
of the product provider’'s own group personal pension scheme or group
stakeholder pension scheme products.

If the firm or its associate is the group personal pension scheme or group
stakeholder pension scheme provider, the firm must ensure that the level of
its consultancy charges is at least reasonably representative of the cost
associated with giving the advice to the employer in relation to the relevant
scheme.

A consultancy charge is likely to be reasonably representative of the cost of
the services associated with giving advice, or providing services, to an
employer in connection with a group personal pension scheme or group
stakeholder pension scheme if:

(1) the total expected costs associated with advising the employer in
relation to the group personal pension scheme or group stakeholder
pension scheme will:

(a) be recovered through consultancy charges; and
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(b) not be recovered by charges for, or profits from, other services
(such as those associated with establishing and operating that
scheme);

(2) consultancy charges are reasonably capable of being self-supporting
over a period of five years, or longer where this can be shown to be
consistent with the firm’s established payback period; and

(3) (were the services to be provided by an unconnected firm), the level
of consultancy charges would be appropriate in the context of the
service being provided by the firm.

6.1C.10A (1) In mCOBS6.1C.10G(1), the total costs associated with advising the
employer in relation to the group personal pension scheme or group
stakeholder pension scheme include attributable indirect costs of the
firm’s (or group’s) wider business such as firm or group overheads.

(2) In W COBS6.1C.10G(2), the firm’s established payback period is the
period of time in which the cash outflows associated with an
investment made by the firm (or group) are expected to be recovered
from the cash inflows generated by the adviser charges.

Requirement to use a charging structure

6.1C.11 E A firm must determine and use an appropriate charging structure for
calculating its consultancy charge for each employer.

6.1C.12 A firm can use a standard charging structure.

6.1C.13 (1) In determining its charging structure and consultancy charges a firm
should have regard to the best interests of the employer and the
employer’s employees.

(2) A firm may not be acting in the best interests of the employer and
the employer’s employees if it:

(a) varies its consultancy charges inappropriately according to
product provider; or

(b) allows the availability or limitation of services offered by third
parties to facilitate the payment of consultancy charges to
influence inappropriately its charging structure or consultancy
charges.

(3) Firms are reminded that the client's best interests rule may also apply.

6.1C.14 E A firm must not use a charging structure which conceals the amount or
purpose of any of its consultancy charges from an employer or an employee.

6.1C.15 A firm is likely to be viewed as operating a charging structure that conceals
the amount or purpose of its consultancy charges if, for example, it makes
arrangements for amounts in excess of its consultancy charges to be
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deducted from an employee’s investments from the outset, in order to be
able to provide a cash payment to the employer or employee later.

Initial information for clients on the cost of consultancy
services

6.1C.16 E A firm must disclose its charging structure to an employer in writing, in good
time before giving advice, or providing services, to the employer in
connection with a group personal pension scheme or group stakeholder
pension scheme.

6.1C.17 A firm should ensure that the disclosure of its charging structure is in clear
and plain language and, as far as is practicable, uses cash terms. If a firm's
charging structure is in non-cash terms, examples in cash terms should be
used to illustrate how the charging structure will be applied in practice.

Disclosure of total consultancy charges payable

6.1c.18 [d (1) A firm must agree with and disclose to an employer the total
consultancy charge payable to it or any of its associates.

(2) A disclosure under (1) must:

(a) be in cash terms (or convert non-cash terms into illustrative cash
equivalents);

(b) be made as early as practicable and, in any event, before the
employer:

(i) selects a particular group personal pension scheme or group
stakeholder pension scheme for the benefit of its employees;
or

(ii) if applicable, reviews its group personal pension scheme or
group stakeholder pension scheme arrangements;

(c) be in a durable medium or through a website (if it does not
constitute a durable medium) if the website conditions are
satisfied;

(d) if there are payments over a period of time, include:
(i) the amount and frequency of each payment due; and
(ii) the period over which the consultancy charge is payable;

(iii) an explanation of the implications for the employer and its
employees if an employee leaves the employer’s service; and

(iv) an explanation of the implications for the employer and its
employees if contributions to the group personal pension
scheme or group stakeholder pension scheme are cancelled
before the consultancy charge is fully paid.

6.1C.19 To comply with the rule on disclosure of total consultancy charges payable
(m COBS 6.1C.18R) and the fair, clear and not misleading rule, a firm's
disclosure of the total consultancy charge should:

(1) provide information to the employer as to which particular service a
consultancy charge applies;
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(2) include information as to when payment of the consultancy charge is
due;

(3) if an ongoing consultancy charge is expressed as a percentage of
funds under management, clearly reflect in the disclosure how that
consultancy charge may increase as the fund grows.

Requirement not to make a consultancy charge in certain
circumstances

6.1C.20 E When an employer asks a firm to provide advice to the employer’s
employees, the firm:

(1) may make a consultancy charge for the cost of preparing and giving
advice to each employee who chooses to accept his employer’s offer
of advice;

(2) must not make a consultancy charge for the cost of preparing or

giving advice to an employee who chooses not to accept the offer of
advice;

(3) (if the firm prepares generic advice to be given to more than one
employee) must not make more than one consultancy charge for
preparing that advice.

Disclosure to employees

6.1C.20A E A firm must take reasonable steps to ensure that its representatives, when
making contact with an employee with a view to giving a personal
recommendation on his or her employer’s group personal pension scheme
and/or group stakeholder pension scheme, inform the employee:

(1) that the firm will be providing a personal recommendation on a
group personal pension scheme and/or group stakeholder pension
scheme provided by the employer;

(2) whether the employee will be provided with a personal
recommendation that is restricted to the group personal pension
scheme or group stakeholder pension scheme provided by the
employer or the recommendation will also cover other products; and

(3) that the employee will have to pay an adviser charge (if applicable)
unless the representative is making contact pursuant to an agreement
made between the firm and the employer under which the firm is
remunerated by consultancy charging or a fee payable by the
employer.

Record-keeping

6.1C.21 | A firm must keep a record of:

(1) its charging structure;
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(2) the consultancy charges payable by each employer and each of the
employer’s employees; and

(3) if the consultancy charge for a particular service has varied materially
from that indicated in the firm's charging structure, the reasons for
that difference.
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